|
|
home / assortiment / Sipp Mack - Pinot Blanc 2019 Bio |
|
Sipp Mack - Pinot Blanc 2019 Bio |
|
|
Sipp Mack - Pinot Blanc 2019 Bio
Achtergrond
In het dorp Hunawihr vindt u Domaine Sipp Mack, een 9e generatie familiebedrijf, momenteel gerund door Laura en Jacques Sipp met hun dochter, Carolyn.
Domaine Sipp Mack ontstond in 1959 na het huwelijk van twee wijn producerende families, François Sipp uit Ribeauvillé en Marie Louise Mack uit Hunawihr. In 1983, na Jacques zijn wijnbouw- en oenologieonderzoek, business school en werkervaringen in Amerikaanse wijnhuizen gedurende 2 jaar, keerde Jacques terug naar de Elzas om zich bij het familiebedrijf aan te sluiten. Hij bracht zijn vrouw, Laura, die afstudeerde van het Wine Program van de University of California Davis, mee naar Domaine Sipp Mack.
De grond is her en der wat verschillend van samenstelling, maar de belangrijkste component is op alle wijngaarden hetzelfde: Kalkrijke klei. Dit zorgt voor goede doorstroming van het regenwater, en een mooie invloed op de smaak. De hoogte waarop de wijngaarden zich – overwegend zuidhellingen – bevinden is tussen de 200 en 350 meter boven zeeniveau. Het milieu ligt de familie aan het hart. Er wordt gebruik gemaakt van een compleet en geïntegreerd systeem, dat door het gehele proces heen invloed heeft. De opbrengsten worden bewust laag gehouden per hectare, om de kwaliteit te waarborgen.
Wijnbeschrijving
70% Pinot Blanc Auxerrois, 30% Pinot Blanc
Een zeer vroege oogst met een uitstekende kwaliteit en kleine opbrengsten kenmerken de 2017 vintage.
Na een bevriezing in de late lente waren de volumes aanzienlijk lager in vergelijking met de oogst van 2016. Uitstekende weersomstandigheden gedurende de zomer stimuleerden volledige rijping en de ontwikkeling van ideale zuren die nodig zijn om uitstekende Elzas wijnen te creëren. De oogst van absoluut perfecte druiven begon in de eerste week van september. In de kelder geven enkele maanden later de wijnen al geweldige, aromatische kenmerken. De Pinot Blanc uit 2017 kan goed ouderen.
Om een onberispelijke kwaliteit te garanderen, wordt de oogst, eenmaal perfect rijp, ongeveer 5 uur lang voorzichtig geperst. Om de heerlijke smaken en aroma´s te behouden, bewaren we alleen het hart van elke pers. De gisting gaat door tot maart. De wijnen worden op hun fijne droesem gehouden in roestvrijstalen tanks en in de lente gebotteld.
Kleur/geur/smaakprofiel
De wijn is bleek geel van kleur. De intense geur van acacia, peer, perzik, abrikoos en kruiden komt de neus in. Mooi kruidig palet, lange afdronk. Frisse smaak met tonen van perzik en abrikoos. De hoge restsuikers maken deze wijn iets zoet. De wijn geef je een filmend mondgevoel en een pittige afdronk.
Gastronomie
Serveertemperatuur 8-10 ˚C
- Tarbot met zalm in blanke botersaus en groene asperge
- Visdumplings in kippenbouillon
- Sushi en sashimi
- Blanquette de veau (kalfsvlees in een bechamelsaus)
- Gestoofde kip in kokosmelk
|
|
|
|
streek De Elzas A.O.C.
De Elzas - in het Frans: Alsace - is in menig opzicht een grensgeval binnen de Franse wijnw...
|
|
|
wijnhuis Domaine Sipp Mack
In het dorp Hunawihr vindt u Domaine Sipp Mack, een 9e generatie familiebedrijf, momentee...
|
|
|
|
|
|
|
|