Achtergrond
Domaine Guerrin is gevestigd in het dorpje Vergisson. Uit dit dorpje komen de wijnen met de meeste mineraliteit en souplesse uit het wijngebied Mâconnais. De meest voor de hand liggende verklaring voor deze bevoorrechte stempel moet je zoeken bij de structuur van de rotsbodem (die overigens wereldberoemd is bij wijnkenner), en de koele westenwind waar de streek mee te maken heeft. Dit deel van de Mâconnais is het koninkrijk van de Chardonnaydruif, ook alle wijngaarden van de Guerrins wordt dan ook gedomineerd door de Chardonnaydruif (95%). Het 12 ha grote Domaine Guerrin wordt al 20 jaar gerund door Nadine en Maurice Guerrin. De kalk- en kleibodem van hun wijngaarden zorgt voor de finesse en mineraliteit, die zo kenmerkend is voor de wijnen uit het hooggelegen Vergisson.
Wijnbeschrijving
100% Chardonnay
Na een handmatig geplukte oogst, wordt het sap gewonnen d.m.v. een pneumatische pers. Vinificatie vindt plaats in Frans eikenhouten vaten die maximaal vijf jaar worden gebruikt en waarvan 15% van nieuw eikenhout is. Rijping van tien tot twaalf maanden.
Smaakprofiel
Deze wijn heeft intense aroma’s van citroen en gele bloemen. In de mond heeft het een merkbare zachtheid en complexiteit. Tonen van gekonfijte citrusvruchten, een zweem van gedroogde steenvruchten met hazelnoot en verse amandelen, tevens wat boterigheid en geroosterde aroma’s.
Gastronomie
De Saint-Véran gaat goed samen met allerlei soorten pluimvee, of met warme voorgerechten. Smaakt ook goed als aperitief.
1. Gerookte zalm met een lichte salade
2. Frisse couscoussalade met kipfilet gemarineerd in citroensap
3. Kipfilet met citroenjus en kropsla
4. Gebraden fazant in een roomsaus van brie
5. Kwartel uit de oven
|