Deze site maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.

Verberg dit bericht
 
Domaine Barat 1ste Cru Côte de Lechet 2020

Soort

Witte wijn

Wijnhuis

Barat

Land

Frankrijk

Streek

Chablis A.O.C.

Minimale afname

12 stuks

Domaine Barat Premier Cru Côte de Lechet


Beschrijving AOC Chablis, Frankrijk

Achtergrond:
De wijngaarden liggen bij het dorp Milly, 2 kilometer van Chablis. 100% Chardonnay. Te vinden in Kimmerdiggien (geeft de wijn vooral zijn levendigheid en fraîcheur) en Portlandien.
Een wijngaard van 20 ha met kalksteenbodems (een traditionele productiemethode) met vrij oude stokken, 30 jaar, aan de oostzijde van de heuvel met een semicontinentaal klimaat. Lentes met regelmatig regenbuien, lange warme, zonnige zomer, een zachte herfst en een lange koude winter. De wijnen rijpen in de kelders die vanaf het begin daarvoor waren bestemd (1725).

Wijnbeschrijving:
Traditionele productiemethode en mechanische oogst. Alcoholische gisting op een temperatuur van 22º tot 25º. Dan een malolactische gisting voor een zachter resultaat. 8 maanden gelagerd in RVS-tanks, vervolgens geclarifieerd met vislijm. Filtratie langs kiezels, en door membranen.

Smaakprofiel:
Zacht goudgeel in het glas is deze Chablis aromatisch en tegelijkertijd discreet met fruittonen van appelbloesem, honingmeloen en grapefruit, en in de 2e geur duidelijk aroma´s van witte truffel. Droge en lichtfruitige aandronk, waar de mineralen ook meedoen. Volle wijn met een verfijnde afdronk van groene appel, citrus met minerale tonen, die de wijn in het geheel iets ziltigs geeft. Een mooie, stevige Bourgogne die tot zijn recht komt door te karaferen en op 12 ºC. te serveren. Geselecteerd in de Guide Hachette 2013.

Gastronomie
Algemene kenmerken: Door de minerale tonen samen met een vegetaal/animaal karakter is deze wijn bij uitstek geschikt voor gerechten van vis en schaaldieren, naast uiteraard schelpdieren. Volheid in het gerecht kan erbij dmv wat geconcentreerde visbouillon en/of room.

Voorbeelden
1. St. Jacobsschelpen gebakken/gegrild
2. Kreeft (ook Thermidor)
3. Snoek gebakken of gestoofd in saus
4. Gebakken zwezerik met een salade
5. Wijngaardslakken of champignons met beurre café de Paris