Domaine Barat Chablis Chardonnay
Beschrijving AOC Chablis, Frankrijk
Achtergrond:
De wijngaarden liggen bij het dorp Milly, 2 kilometer van Chablis. 100% Chardonnay. Te vinden in Kimmerdiggien (geeft de wijn vooral zijn levendigheid en fraîcheur) en Portlandien.
Een wijngaard van 20 ha met kalksteenbodems (een traditionele productiemethode) met vrij oude stokken, 15 tot 50 jaar, aan de oostzijde van de heuvel met een semicontinentaal klimaat. Lentes met regelmatig regenbuien, lange warme, zonnige zomer, een zachte herfst en een lange koude winter. De wijnen rijpen in de kelders die vanaf het begin daarvoor waren bestemd (1725).
Wijnbeschrijving:
Alcoholische gisting op een temperatuur van 22º tot 25º. Dan een malolactische gisting voor een zachter resultaat. 8 maanden gelagerd in RVS-tanks, vervolgens geclarifieerd met vislijm. Filtratie langs kiezels en membranen. Hierna flesopvoeding. Een gastronomische wijn, een mooie Bourgogne.
Smaakprofiel: Lichtgeel, iets groen met schittering in het glas. Je ruikt de grapefruit, verse champignons, acacia, boter en lichtjes krijt. In de mond komen de zachte, soepele, fruitige smaken naar boven met tonen van citrus, toch strak door de mineralen (jodiumindruk) in de terroir, in de verte iets menthol. De minerale en vegetale tonen voeren net de boventoon over fruit en vet. De rijke afdronk is verfijnd en droog .
Gastronomie
Algemene kenmerken Gerechten: die niet te hoog op het zoet en vet zijn, eerder in de schaal- en schelpdierenhoek, maar ook licht vlees.
Voorbeelden
1. Oesters
2. Fruits de mers
3. Wijngaardslakken met kruidenboter
4. Forel, licht gebakken, of gepocheerd
5. Rivierkreeftjes gekookt of gestoomd
|