Deze site maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.

Verberg dit bericht
 
Côtes de Provence

Côtes de Provence



In het zuidoosten van Frankrijk, aan de Middellandse Zee, ligt de zonnige Provençe. Deze prachtige en schilderachtige streek, met golvende heuvels vol bloemen en kruiden, is de grootste roséproducerende wijnregio van Frankrijk. De regio levert naast mooie, droge rosés ook aromatische rode wijnen en fruitige witte wijnen. De naam Provençe komt van de oude Romeinen, die de regio nostra provincia (onze provincie) noemden.

Bodem
Bergachtig. Veel graniet maar ook kalkrijke kleigrond met veel keien, soms zandgronden gemengd met kiezels.

Klimaat
Er heerst een typisch mediterraan klimaat, met veel invloeden van zee. De winters zijn mild en de zomers warm en droog. Met meer dan 3.000 uur per jaar is de Provençe veel zonniger dan veel andere gebieden in Frankrijk. De mistralwind uit het noorden zorgt voor enige afkoeling en droogt de druiven na een zware regenbui.

Druivenrassen
Er staan verschillende druiven aangeplant in het gebied, waarvan de mourvèdre de meest aangeplante is. Deze blauwe druif vormt het belangrijkste bestanddeel van veel rosés en rode wijnen. Mourvèdre wordt vaak gemengd met cinsaut en grenache. Rosés uit de Provençe zijn bijna altijd droog van smaak. Ze moeten voor minstens 20% uit saignée wijn bestaan. Saignée wijn wordt gemaakt door de versgeperste blauwe druiven kort te laten gisten. De druivenschillen geven dan een lichtroze kleur aan het sap. Rode wijnen uit de Provençe zijn vaak vol en aromatisch van karakter. De fruitige witte wijnen worden gemaakt van druiven als de bourboulenc, viognier, chardonnay en sauvignon blanc. Veel Provençe-wijnen bezitten typische aroma’s van kruiden die veel in de regio groeien, zoals rozemarijn, lavendel en tijm.
Mourvèdre: Van oorsprong Catalaanse druivensoort, die in het Catalaans Mataro wordt genoemd, maar het meest bekend is onder de naam Monastrell. deze druif onderscheidt zich door haar kwalitatief goede tannine die rode wijn een lange levensduur geeft. Ze heeft hitte en vochtigheid nodig en is pas overtuigend bij een alcoholpercentage van minstens 12%. Jonge wijn heeft een bescheiden aroma, maar de wijn kan een zogeheten 'bewonderende complexiteit' krijgen door het rijpen. In Spanje weet men van de Monastrell-druif een divers gamma aan wijnen te produceren: voor snelle consumptie, voor opleg, droog, zoet en alles daartussenin. Met name in de Rhône-streek gebruiken de Fransen deze druif vooral als onderdeel voor bepaalde wijn vanwege de speciale eigenschappen.In het Provençaalse Bandol gebruikt men deze druif weleens in pure vorm om kruidig-fruitige bewaarwijnen te produceren, maar zij wordt daar ook wel gemengd met Cinsault en Grenache.

Cinsault: een vroeg rijpende druif, die een hoog rendement kan opleveren. Het is een druif die zich uitermate goed leent om machinaal te oogsten. Doordat de druif resistent is tegen botrytis, samen met zijn hoge opbrengst per hectare werd deze druif in de jaren tachtig van de 20ste eeuw veelal aangeplant als vervanger van de Aramon Noir. Tegenwoordig is de druif echter weer minder populair aan het worden. Dit betekent dat veel Cinsault wordt gerooid voor een ras als de Syrah. De druif heeft weinig tannines, en een mooie zuurgraad. In een wijn geeft de Cinsault amandel, framboos en noten als bouquet.

Grenache: De druif heeft een dunne schil met weinig kleur en is daarom zeer geschikt voor het maken van goede roséwijnen. Bovendien kan ze lang rijpen waardoor vaak een hoog suikergehalte gehaald wordt. Het resultaat is vaak een sterke, fruitige, bijna zoete, op port gelijkende wijn

Wijnbereiding
De Provence is bij uitstek geschikt voor biologische wijnbouw. Het gebied is een van de heetste en droogste van Frankrijk en door het gebrek aan regen en de grote hitte worden de druiven hier zelden aangetast door rotting. Hierdoor hoeven de druiventelers niet de chemische middelen te gebruiken die onmisbaar zijn in vochtiger gebieden waar rot voortdurend op de loer ligt. Wijngaarden kunnen vrij eenvoudig biologisch worden beheerd.

In de wereld neemt de biologische wijnbouw toe en zijn vele vermaarde wijnmakers aan het biologisch wijnverbouwen geslagen. Zij houden in hun dagelijkse handelingen rekening met het natuurlijke leven in en rond de wijngaard: met respect voor behoud voor natuur, mens en milieu en natuurlijk: om zo nog mooiere wijnen te produceren.

Methodes die worden gebruikt om het gebruik van bestrijdingsmiddelen te voorkomen zijn onder meer een keuze voor resistente rassen en vruchtwisseling waarbij gewassen minder frequent worden geteeld. Er wordt een vruchtwisselingschema´s van vijf tot zeven jaar aangehouden. Bij optreden van ziekten of plagen oogst men soms vroeger. Belangrijk is om te werken aan de weerstand van planten door overmatige bemesting te vermijden.

Biologisch-dynamisch werkende boeren gaan nog een stapje verder dan hun biologische collega´s; het is een productiemethode waarin bodemvruchtbaarheid en versterking van de natuurlijke groei centraal staan.

Biologische en biologisch-dynamische wijnen zijn vaak herkenbaar aan een keurmerk. Op Europees niveau wordt momenteel gewerkt aan één uniform verplicht te gebruiken keurmerk voor biologische producten. Tot die tijd kunnen de lidstaten hun eigen erkende keurmerk blijven voeren. In Nederland is dit bijvoorbeeld EKO. Andere Europese lidstaten hebben hun eigen keurmerken, maar voeren dezelfde basisregels

Frans bio-keurmerk Agriculture Biologique
Is een keurmerk van de Franse overheid. AB is terug te vinden (en soms samen met het EKO-keurmerk) op biologische producten in natuurvoedingswinkels. De eisen van de Franse overheid zijn op veel punten vergelijkbaar met de eisen van het Nederlandse EKO-keurmerk. Beide labels hanteren namelijk de minimale eisen uit de EU-verordening voor biologische productiemethoden.
Op dit moment ontbreekt nog specifieke Europese wetgeving met betrekking tot de biologische wijnbereiding. Toch moet ‘biologische wijn´ aan wettelijke regels voldoen. Op de naleving daarvan vindt toezicht plaats. Biologische en biologisch-dynamische producten zijn vaak herkenbaar aan een keurmerk. Op Europees niveau wordt momenteel gewerkt aan één uniform verplicht te gebruiken keurmerk voor biologische producten. Tot die tijd kunnen de lidstaten hun eigen erkende keurmerk blijven voeren. In Nederland is dit bijvoorbeeld EKO. Andere Europese lidstaten hebben hun eigen keurmerken, maar voeren dezelfde basisregels.

Apellatie´s
De appellation Côtes de Provence beslaat een oppervlakte van ongeveer 20.000 hectare. Het is veruit het belangrijkste gecontroleerde gebied in de streek, hoewel de wijngaarden verspreid over de regio liggen. Ongeveer 4/5 deel van de wijnproductie bestaat uit droge rosés. Er wordt de laatste tijd ook geëxperimenteerd met rosés die rijpen op hout. Bovendien is er steeds meer aandacht voor de productie van rode kwaliteitswijnen.
De crus classés en 1955:
- Ch. Minuty, (Saint-Tropez)
- Ch. Sainte-Roseline, Les Arcs-sur-Argens
- Domaine de la Source Sainte-Marguerite (La Londe-les-Maures)
- Domaine de la Clapière (Hyères)
- Domaine de l´Aumérade
- Clos Cibonne (Pradet).
- Domaine de Rimaurescq (Pignans)
- Domaine de Castel Roubine, (Lorgues)
- Ch. du Galoupet (La Londe-les-Maures)
- Ch. de Saint-Martin (Taradeau)
- Ch. de Saint-Maur (Cogolin)
- Clos Mireille (La Londe-les-Maures)
- Ch. de Selle (Taradeau)
- Ch. de Brégançon (Bormes-les-Mimosas)
- Domaine de Mauvanne (Salins d´Hyères)
- Domaine de la Croix (La Croix-Valmer)
- Domaine du Noyer (Bormes-les-Mimosas).

Gastronomie
Tapenade
Als authentiek borrelhapje starten vele restaurants met een Provençaalse tapenade. Dit is een koud sausje op basis van fijngemalen olijven en kappertjes, meestal met ansjovis en tonijn, maar er zijn in feite vele varianten op. Dit hapje wordt opgediend met stokbrood of toastjes, maar kan ook als saus bij vlees-, vis- of pastagerechten geserveerd worden.

Bouillabaisse
Deze typische soep komt oorspronkelijk uit Marseille. Ze bestaat uit verschillende soorten vis en wordt geserveerd met croutons of geroosterd stokbrood. Op deze croutons kan je dan de daarbij horende aïoli smeren. Dat is een typisch Provençaals sausje op basis van mayonaise, knoflook, olijfolie en saffraan. Een rouille is ongeveer hetzelfde als aïoli maar dan met pepers die het sausje de oranje kleur geven en het geheel iets pikanter maakt.

Soupe au pistou
Deze mediterrane soep bevat basilicum, knoflook en olijfolie. Het is een rijp gevulde soep met aardappelen, bonen en pasta er in. Het is vooral de basilicum die de soep op smaak brengt. In de Italiaanse versie gebruikt men spaghetti en parmakaas, maar in de echte Provençaalse variant zit dat er niet bij.

Ratatouille
Dit typisch provençaalse gerecht van gestoofde groenten wordt zowel warm als koud gegeten. Het bevat groenten als tomaat, courgette, aubergine, ui en knoflook. Het kan geserveerd worden met vlees of als vegetarisch gerecht met rijst of stokbrood. Soms zie je ook wel eens een ratatouilletaart op het menu staan. Dat is een taart die naast deze groenten ook rauwe stukjes ham bevat.

Daube
Een daube is een stoofpotje van lams of rundsvlees, waarbij het vlees meestal in rode wijn gestoofd wordt. De traditionele bereidingswijze vergt veel tijd omdat het gerecht in verschillende stadia gekookt moet worden om de goede smaak te kunnen krijgen.

Vis
Als je zo dicht bij de Middellandse zee zit, moet je zeker proeven van de verse vis die je er kunt krijgen: zeebaars, goudbrasem, schorpioenvis, tonijn, ansjovis en de ‘cigal de mer’ of reuzenkreeft. Een lekker sausje als aïoli of een besprenkeling met Provençaalse kruiden maakt het een bijzonder gerecht.