Deze site maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.

Verberg dit bericht
 
Languedoc Roussillon

Languedoc-Roussillon



In het zuidoostelijke kustgebied van Frankrijk, tussen de Spaanse grens en Nîmes, liggen de uitgestrekte wijngaarden van de Languedoc-Roussillon. Het productiegebied is enorm: het beslaat meer dan 214.000 hectare. Van oudsher levert de regio grote hoeveelheden (voornamelijk rode) Vin de Table, tafelwijn die voor dagelijkse consumptie bedoeld is. Daarnaast wordt er veel Vin de Pays in de regio gemaakt, die gelabeld wordt als Vin de Pays d’Oc. Deze landwijnen zijn zeer betaalbaar en van redelijke kwaliteit. Ongeveer 10% van de wijnen uit de Languedoc-Roussillon heeft een appellation.

Klimaat & Bodem
De meeste wijngaarden in Languedoc-Roussillon liggen in het vlakke kustgebied. Ook aan de hogergelegen voet van de Alpen in het noorden en westen staan druiven aangeplant. Er heerst een aangenaam mediterraan klimaat in het gebied, met warme, droge zomers. De druiven ontwikkelen in de warmte volle en sappige aroma’s. Sporadische regenbuien en een noordelijke tramontanawind bieden enige verkoeling.

De bodem is samengesteld uit kalksteen, klei, zandsteen en kiezel. Door de vele heuvels, hellingen, stranden en meren bestaan binnen de Languedoc-Roussillon verschillende micro-klimaten.

Druivenrassen
Een van de populairste witte druiven in de Languedoc-Roussillon is de chardonnay. Deze levert hier volle witte wijnen op, die regelmatig op hout rijpen. De fruitige viognierdruif wordt steeds vaker aangeplant. Viognier Pays d´Oc is een sappige en volle witte wijn, met heerlijk wit fruit, perzik en niet te veel zuren. Ook blauwe druiven als de cabernet sauvignon geven in de Languedoc-Roussillon sappige, fruitige wijnen.

Voornaamste druiven
Chardonnay: De witte bourgognedruif, maar vele male veelzijdiger dan de pinot noir. Chardonnay groeit en rijpt vrijwel overal zonder problemen, behalve in de extreme van de wijnwereld (omdat hij vroeg uitbot is er kans op vorstschade in de lente). Het is s’werelds populairste wittewijndruif, wel licht omdat hij geen bijzondere nadrukkelijke nasmaak heeft. Maar hij neemt met gemak het karakter aan dat de wijnmaker hem wil meegeven.

Grenache Blanc: een verscheidenheid van witte wijn druif die is gerelateerd aan de rode druif Grenache . Zijn wijnen worden gekenmerkt door een hoog alcohol en een lage zuurgraad, met citrus en of kruidachtige noten. Haar kracht kan leiden tot overproductie en slapheid. Indien opbrengsten worden gecontroleerd, kan het smaak en lengte dragen op mengsels, met name Roussanne
Carignan: De uit Spanje afkomstige carignan behoort tot ´s werelds meest geplante blauwe druivensoorten. Buiten Spanje wordt hij vooral gecultiveerd in het Zuid-Franse Languedoc-Roussillon. Als men de druif conventioneel vergist, ontstaat een kleurrijke wijn met behoorlijk wat zuren en tannines. Deze oude stokken produceren vooral op leisteen geconcentreerde en tanninerijke wijnen, die in de melange voor structuur zorgen. Er kunnen aroma´s van specerijen, kruiden en wildbraad ontstaan.


AOC per Regio

Coteaux du Languedoc
De appellations van Languedoc-Roussillon zijn bij elkaar goed voor een wijnbouwoppervlakte van zo’n 21.000 hectare. Een van de bekendste AOC’s is de Coteaux du Languedoc. Deze AC strekt zich uit over het gebied ten noorden van Montpellier tot het westelijker gelegen Narbonne. Binnen de Coteaux du Languedoc mogen enkele gemeenten naast de algemene vermelding Coteaux du Languedoc de eigen appellation op het etiket te zetten. Goede wijnen komen onder andere van La Clape, een plaats aan zee bij Narbonne, en Pic-Saint-Loup, in de heuvels ten noorden van Montpellier. Deze wijnen zijn rijk en geconcentreerd, met kruiden en zachte tannines.

Minervois
In het zuiden, bij Narbonne, gaat de Coteaux du Languedoc over in de appellation Minervois. De wijngaarden liggen op de noordelijke oever van de rivier de Aude en de uitlopers van het Centraal Massief. De AOC Minervois loopt door naar het westen tot aan de voet van de pittoreske vestingstad Carcassonne. De Minervois is een uitgesproken droge streek. Op sommige plaatsen valt er jaarlijks minder dan 500 millimeter regen. Het is niet uitzonderlijk dat het hier in de periode tussen mei en oktober maar 1 of 2 keer regent. Meestal zijn dat wel grote onweersbuien. De Minervois produceert sappige rode blends van carignan, mourvédre, syrah en andere lokale druivenrassen. De witte wijnen van druiven als bourboulenc, grenache blanc en roussanne zijn elegant en aromatisch.

Corbières
Direct ten zuiden van de Minervois ligt de Corbières, een prachtige streek met ruige heuvels en prachtige rivierdalen. Het is de grootste appellation van de Languedoc, met een wijnbouwareaal van meer dan 12.000 hectare. De wijnen uit de streek zijn net zo gevarieerd als de streek zelf. De Corbières kent veel verschillende bodemtypes en microklimaten, die het karakter van de wijnen beïnvloeden. De meest aangeplante druif is de blauwe carignan, maar ook mourvédre, syrah en grenache worden veel verbouwd. De rode wijnen zijn geconcentreerd en kruidig. Witte Corbières zijn zeldzame maar verfrissende wijnen. Ze worden gemaakt van allerlei verschillende druivenrassen, waaronder bourboulenc, maccabeo en grenache blanc.

Roussillon
De Roussillon is Frankrijks meest zuidelijke AOC. De wijngaarden liggen op de uitlopers van de Pyreneeën. De beste wijnen uit de Roussillon komen uit geselecteerde dorpen en mogen het etiket Côtes du Roussillon Villages dragen. Een goede rode Côtes du Roussillon is een kruidige, smakelijke en toegankelijke wijn, bedoeld om jong te drinken. De Côtes du Roussillon produceert ook vins doux naturel, zoete versterkte wijnen van de geurige witte muscat de rivesaltes. Sommige versterkte wijnen doen zelfs aan port denken. Enkele goede exemplaren komen uit Banyuls, Rivesaltes en het iets meer landinwaarts gelegen Maury.