Deze site maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.

Verberg dit bericht
 
Conca de Barberà D.O.

Conca de Barberà D.O.



Conca de Barberá is een klein, maar veelbelovend wijngebied in het Spaanse Catalunya.
Het ligt in het noorden van de provincie Tarragona en wordt in het oosten begrensd door Priorat en Montsant, in het noordwesten door Costers del Segre en in het westen door Penedès.

Het gebied heeft een gunstig microklimaat voor de wijnbouw dankzij drie bergruggen die het dal als een natuurlijk amfitheater omsluiten. Het is er vochtiger dan in de omringende streken, de zomernachten zijn koeler en in de winter valt er dikwijls wat sneeuw.
De meeste wijngaarden liggen in de riviervalleien van Francolí en Ganguera, met de stad Montblanc als centrum, op een hoogte van 200 tot 400 m. De bodem is uitstekend geschikt voor wijnbouw: leisteen, meestal alluviale onderlagen en een lichtbruine bovengrond met wat kalk.

De meeste wijnproducenten hebben zich in het begin van de twintigste eeuw verenigd in coöperaties. De wijngaarden zijn relatief jong en er wordt volop geëxperimenteerd met diverse druivensoorten. Witte druiven: Macabeo, Parellada, Chardonnay en Sauvignon Blanc. Rode druiven: Trepat, Tempranillo, Garnacha, Cabernet sauvignon, Cabernet franc, Merlot, Syrah en Pinot noir.
Een groot deel van de druiven uit dit gebied wordt gebruikt voor Cava’s, met name door beroemde wijnmakers waaronder Miguel Torres uit het aangrenzende Penedès.
De laatste tijd echter verschijnen uit dit gebied in toenemende mate interessante, gunstig geprijsde witte en rode wijnen met de D.O. Conca de Barberá.