Deze site maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.

Verberg dit bericht
 
La Mancha D.O.
De naam ‘Mancha’ lijkt af te stammen van het Arabische ‘manxa’, dat ‘droog land’ betekent, hoewel sommige taal- en geschiedkundigen geloven dat het is afgeleid van de samentrekking van de zinsnede ‘la más ancha’ (de breedste). Hoe dan ook, beide verklaringen passen goed bij de brede, droge vlaktes van La Mancha.
Aan het eind van de jaren ’70 van de 20e eeuw kochten grote bedrijven hier land en investeerden ze fors in nieuwe vinificatietechnologie, waardoor een revolutie in de sector werd ontketend. Daarnaast vormde een groot aantal traditionele bodega’s coöperaties.

De laatste tien jaar bedroegen de investeringen in de verbeteringen van de infrastructuur van de wijnmakerijen meer dan 360 miljoen euro, maar men is nog lang niet klaar. Veel van deze wijnmakerijen en coöperaties zijn nog altijd volop bezig met het moderniseringsproces.
Zo is het aantal houtgerijpte wijnen in de D.O. La Mancha enorm gegroeid. Een belangrijk aspect bij de kwaliteitsverbetering van de wijnen is de investering in menskracht geweest: de inlijving van oenologen, chemici en overig hooggekwalificeerd personeel heeft een onomstotelijke kwaliteitsverbetering veroorzaakt.

Regio’s
De D.O. La Mancha omvat 193.133 hectare land, verspreid over 4 districten van de provincie Castilië La Mancha (Albacete, Ciudad Real, Cuenca en Toledo). Het land stijgt licht vanuit het noorden naar het zuiden, van Aranjuez (Noorden) op 489 meter tot La Mancha (zuiden) op 700 meter. Dan daalt het weer richting Manzanares, dat ligt op 645 meter hoogte.

Bodem
Hoewel dit een groot gebied is, zijn de vlakke ligging en de bodem verbazingwekkend consistent roodbruine, zanderige kleigrond, laag van organisch materiaal en rijk aan kalksteen en kalk. Kalksteen aderen komen in de bodem veel voor en deze moeten met de hand doorbroken worden om de wortels van de wijnstokken in de grond te laten groeien.

Klimaat
De vlakten van La Mancha, gelegen op een gemiddelde hoogte van ca. 700 meter, hebben een typisch continentaal klimaat; de ijzig koude winters maken in het voorjaar vrijwel direct plaats voor een verzengende hitte in de zomer. De zomertemperatuur is vaak 45ºC, terwijl in de winter de temperatuur kan dalen tot –12/15ºC.

Het gebied is het hele jaar droog omdat de omringende bergen de toegang blokkeren voor vochtige fronten vanuit de zee. De hoeveelheid regen is schaars slechts 300 tot 400 mm per jaar en lange periodes van droogte komen vaak voor. Dit in combinatie dat irrigatie niet toegestaan is in Spanje, is ook de doorslaggevende oorzaak voor het feit dat meer dan 95% van La Mancha’s wijngaarden uit zeer droge landbouwgrond bestaat. Daarnaast heeft de streek meer dan 3.000 uur zon per jaar!

Wijnbouw
Hoewel de Airéndruif nog altijd de D.O. wijngaarden domineert, is de aanplant van Cencibel, ofwel Tempranillo, enorm toegenomen. Deze beslaat nu meer dan 18.300 hectare. Dankzij de aanzienlijke herstructurering die momenteel in de D.O.-wijngaarden plaatsvindt, zal deze oppervlakte in de nabije toekomst alleen maar groeien.

Als gevolg van deze herstructurering hebben D.O.-producenten ook overige variëteiten aangeplant, zoals Macabeo of Viura, Sauvignon Blanc en Chardonnay voor witte wijnen. Voor rode wijnen zijn – naast Tempranillo - Garnacha en Moravia (te vinden in een paar delen van Albacete en Cuenca) al sterk vertegenwoordigd; daarnaast is er een toenemend aantal prestigieuze Franse soorten, zoals Cabernet Sauvignon, Merlot en Syrah.

wijnbereiding
Vroeger werden de druiven vergist in open, aardewerken ´ tinajas ´, maar in de nieuwe-stijl bedrijven glimmen de smetteloze tegelvloeren en het perfect schoongehouden roestvrijstaal . Computers berekenen de startdatum voor het oogsten van elke druivenvariëteit, selecteren de druiven, passen de persen aan, bepalen de temperatuur, pompen de most van de pers naar tanks waar de stabilisatie plaatsvindt, en van daar eerst naar de gistingstanks en later naar filters en opslagtanks. Sommige bedrijven maken alleen jonge wijnen, andere laten hun rode wijnen rijpen, en nog andere doen hun witte wijnen nog in ´ tinajas ´ (soms betonnen) voor een zes maanden durend crianzaproces om het beste van de nieuwe technologie te combineren met iets van de oude smaken. In 1986 kon La Mancha zichzelf benoemen tot het modernste wijnbedrijf van Europa. Momenteel is dit soort technieken gemeengoed.



wijnhuis  Vinotage passie voor wijn Vinotage werd opgericht om innovatieve wijnen in lijn met de smaak van de nieuwe ...