Deze site maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.

Verberg dit bericht
 
Franco Conterno Cascina Sclulun 2019 - Barbera DŽAlba Superiore

Soort

Rode wijn

Wijnhuis

Franco Conterno

Land

Italië

Streek

Minimale afname

6 stuks

Franco Conterno Cascina Sclulun 2019 - Barbera DŽAlba Superiore



Achtergrond
De Conterno familie is een begrip in de Langhe en wordt al generaties gezien als de beste wijnmakersfamilie van de Barolo DOCG. Er zijn tegenwoordig meerdere wijnhuizen die onder de familienaam Conterno werken. Franco Conterno is eigenaar van het wijnhuis ‘Cascina Sciulun’, gesitueerd in Monforte d’Alba. Het dorp Monforte d’Alba in de provincie Cuneo, behoort officieel tot de elf Barolo communes. De commune waaronder bekende cru’s vallen, waarvan de grootste en bekendste de cru ‘Bussia’ is. Naast wijngaarden in Monforte d’Alba heeft Conterno ook wijngaarden in Castiglione Falletto, Novello en Barolo, eveneens behorend tot de Barolo Communes. Daarnaast heeft Conterno enkele wijngaarden in Madonna di Como, gelegen tussen de DOCG’s van Barolo en Barbaresco.

De belangrijkste druivenrassen voor Conterno zijn Barbera en Nebbiolo. De Barbera van al zijn wijngaarden mag geclassificeerd worden als Barbera d’Alba DOC. Barbera d’Alba DOC moet minimaal voor 85% uit Barbera bestaan, en mag tot maximaal 15% aangevuld worden met Nebbiolo. Als de wijn minimaal 12 maanden rijpt waarvan 4 maanden op hout, mag de term ‘superiore’ worden gebruikt. De Barbera van Franco Conterno rijpt 4 maanden op tank en 12 maanden op hout (8 maanden langer dan het minimale vereistte). Dit mag dan ook worden gezien als een Barbera met meer body, karakter, smaak en dus meer kwaliteit!

Wijnbeschrijving
100% Barbera
De wijn wordt geproduceerd in wijngaarden gelegen in Monforte d’Alba, Barolo, Novello en Madonna di Como. De verschillende terroirs zijn zeer kalkrijk en in de Langhe heerst een groot verschil tussen dag- nachttemperaturen, waardoor de druiven langzaam rijpen, veel intensiteit, maar ook aangename zuren krijgen. De handmatige oogst vindt plaats eind september. De fermentatie duurt 9 tot 12 dagen met een dagelijkse battonage op een temperatuur van ongeveer 32 graden. De vergisting vindt plaats op RVS. De wijn verblijft eerst 4 maanden op tank. Vervolgens rijpt de wijn 12 maanden op groot Sloveens eiken (20-25 hl) en 6 maanden op fles. Voorheen gebruikte Conterno ook Nebbiolo in zijn Barbera, voor meer structuur, maar mede door betere technieken en klimaatveranderingen is de potentie van Barbera in de regio enorm gegroeid. 2016 was een groot jaar voor Barbera!

Kleur/geur/smaakprofiel
De kleur van de wijn is levendig rood met paarse en violetblauwe tinten. In de neus ruik je rood en zwart fruit, voornamelijk rijpe kers, pruim en braam. In de smaak tonen van zoethout, gedroogde kruiden en een lichte toets van zwarte peper met een aangename hout toets.

Gastronomie
Serveertemperatuur 18 graden
- Vleeschotels met kruiden zoals salie, anijs, kaneel, witte peper of sumak
- Wildpaté
- Paddenstoelenrisotto met parmezaan en pijnboompit