Rosner - Grüner Veltliner 2019
Achtergrond
Langenlois, gelegen in Kamptal, Oostenrijk, is de geboortestad van de Rosner familie. Het zuiden van het Langenlois wordt gedomineerd door lössgrond. Deze leemachtige en kalkhoudende bodem biedt de perfecte omstandigheden voor de Grüner Veltliner en Zweigelt. Warme zomerdagen en een koude wind in de nacht zorgen voor optimale rijpheid.
Wijnbeschrijving
100% Grüner Veltliner
De druiven worden in de ochtenduren wanneer het nog koud is buiten, in midden september, handmatig geoogst, zodat de druiven hun frisheid behouden. Na een schilweking van een paar uur wordt de wijn zachtjes geperst. De gisting vindt plaats in de van nature koele kelder die met de hand gegraven is door de voorouders van Stefan en Norbert Rosner. De wijn rijpt 3-4 maanden ´´sur lie´´.
Kleur/geur/smaakprofiel
De kleur is bleek licht geel. In de neus bevinden zich geuren van tropisch fruit, abrikoos, galia meloen, rijpe peer, citrus en honing. De wijn is vol van smaak met een knisperend mondgevoel en een kleine tinteling op de tong. Witte peper, rozemarijn en rijpe peer zorgen voor een lange finale en complexiteit. Doordat de wijn beschikt over frisse zuren en zwoel tropisch fruit is de wijn perfect in balans!
Gastronomie
Serveertemperatuur 11-13 graden
- Wienerschnitzel
- (gegrilde) Asperges
- Gegrilde groenten
- Aziatische salade
- Verse springrolls met koriander
- Sardientjes, mosselen, garnalen
- Lichte kazen, bijvoorbeeld Camembert
- Kipgerechten
|