Druivensamenstelling
Chardonnay: 100%
Specificaties
Jaargang: 2021
Stijl: Droog, reserva: 20% gerijpt in Frans eiken vaten
Alcoholpercentage: 13%
Extra: Malolactische fermentatie in deze wijn zorgt voor aroma’s en smaken van boter en room
Smaakprofiel
Kleur: Licht citroengeel
Geur: Citrus, tropisch fruit: galiameloen, ananas en banaan, room & vanille
Smaak: Complex, vol, rond zonder verlies van zuren, perzik, limoenschil, room & vanille
Temperatuur:
Minimaal 10 °C
Maximaal 12 °C
Gastronomie
Smaakt bij/ Past bij
1. Gebakken zalm met chiliflakes, citroen en gegrilde plakken pompoen
2. Romige camembert uit de oven met geroosterde walnoten
3. Sashimi van geelvintonijn
Achtergrondinformatie
Wijnhuis Aresti is opgericht in 1951 door Vicente Aresti Astica, nadat Vicente in het bezit kwam van de Bellavista-wijngaard in Curicó. Vanaf dit moment is de familietraditie van wijnmaken begonnen. Na jarenlange ervaring in het maken van wijn en opgedane kennis door te geven aan de volgende generatie, namen in 2012 -na het overlijden van Vicente - dochters Begoña en Ana Maria het wijnhuis over. Zij zorgden ervoor dat in 2018 de wijngaarden werden gerenoveerd door o.a. nieuwe stokken te planten, nieuwe wijnmaak-technieken toe te passen en te investeren in een nieuwe bottellijn. Het wijnhuis heeft de waarden innovatie, biodiversiteit, duurzaamheid en familie-passie hoog in het vaandel staan. Huidige wijnmaker is Jon Usabiaga. De La Reserva-gaarden liggen dicht bij het Andes-gebergte, tussen 500 en 700 meter hoogte. De Chardonnay-stokken zijn 26 jaar oud en staan op 13 hectare aangeplant. Terroir bestaat uit verschillende ondergronden: zand, leem, graniet en klei. In de zomer is het heet & droog, in de winter mild en regenachtig, wat zorgt voor een perfecte balans in het produceren van gezonde druiven. Cabina ’56 is de naam van de eerste pick-up truck die Vicente jarenlang heeft gebruikt tijdens het oogsten, die de bijnaam Cabina kreeg door de kenmerkende cabine op de truck.
Vinificatie
Na het selecteren van de druiven worden de druiven gelijk geperst. Druiven worden gefermenteerd en geklaard op gecontroleerde lage temperatuur van 16 °C. 20% van de wijn wordt daarna gerijpt op Frans eiken vaten, waarna deze malolactische fermentatie ondergaat. Dit zorgt voor aroma’s en smaken van boter en room waardoor de wijn een vol mondgevoel geeft.
|