Druivensamenstelling
Xarel-lo Vermell: 100%
Specificaties
Jaargang: 2020
Soort: Wit met schilmaceratie
Stijl: Droog, licht gefilterd
Extra: Ecologisch & biologisch. Lokale druif met rode schil (Xarel-lo Vermell). 4 dagen schilmaceratie
Alcoholpercentage: 11,5%
Smaakprofiel
Kleur: Lichtroze
Geur: Sinaasappelschil, wilde bessen en Mediterrane kruiden: munt, oregano, dille, rozemarijn
Smaak: Delicaat en bloemig, mooie zuren, duidelijk terroir (kalk), goed gebalanceerd, frisse afdronk
Temperatuur:
Minimaal 8 °C
Maximaal 10 °C
Gastronomie
Smaakt bij/ Past bij
1. Eendenborst met foie gras
2. Tartaar van zalm
3. Verse, rauwe oesters met citroensap
Achtergrondinformatie
Vinicola de Nulles is een wijncoöperatie in Nulles van 77 wijnboeren uit D.O. Tarragona/Cava. Ontstaan in 1919, nadat de wijnboeren en families uit de regio besloten om de krachten te bundelen, na eerst jarenlange ervaring op te hebben gedaan in het groeien van druiven. Eerste gezamenlijke oogst vond plaats in 1920, in de modernistische wijnkelder/kathedraal, ontworpen door Cesar Martinell. De Xarel-lo Vermell is een rode druif, een inheemse Catalaanse druifsoort, ook wel bekend als Cartoixà Vermell. Druiven voor deze wijn komen van wijngaard Casafort, in totaal 5 hectare. Warm en mild klimaat, met een koele zeewind genaamd de Marinada, vanwege de ligging van de wijngaarden (18 kilometer van zee). De gaarden hebben een bodem van ontzettend rijke klei en kalksteen, waardoor weinig water wordt opgenomen. Dit resulteert in een kleinere maar zeer geconcentreerde oogst. Wijnstokken zijn maximaal 25 jaar oud. Wijnmaker is Ivà Gallego, die 5000 flessen heeft geproduceerd.
Vinificatie
Druiven worden met de hand geplukt, waarna er een zeer lichte persing plaatsvindt. Schilmaceratie van 4 dagen om kleur te extraheren. Het sap ondergaat een malolactische fermentatie, waardoor smaken van room en boter ontstaan waarna de wijn drie maanden rijpt op de droesem in roestvrij stalen tanks. Hierna vindt een lichte filtratie met een veiligheidsfilter plaats, er kan hierdoor nog wat residu in de wijn achterblijven.
|